ΑρχικήLifestyleΣεξΚολπική ξηρότητα και ατροφία: Πώς και πόσο βοηθούν τα sex toys

Κολπική ξηρότητα και ατροφία: Πώς και πόσο βοηθούν τα sex toys

Η κολπική ατροφία και η ξηρότητα του κόλπου που επιφέρουν συνήθως οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προληφθούν με έναν απλό, ασφαλή και ευχάριστο τρόπο: με τη χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών!

Προβλήματα οργασμού αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες άνω των 45 ετών, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που προκύπτουν με την εμμηνόπαυση. Η μείωση των οιστρογόνων γίνεται αιτία να αδυνατούν να απολαύσουν το σεξ και να επιτύχουν την κορύφωση. Εκτός από την κολπική ατροφία και την ξηρότητα του κόλπου που δύναται να επιφέρει αυτή η ορμονική αλλαγή, υπάρχουν επιπτώσεις και στη παροχή αίματος στην κλειτορίδα και το κατώτερο τμήμα του κόλπου.

Συγκεκριμένα η κλειτορίδα, η οποία είναι η βασική πηγή ευχαρίστησης της συντριπτικής πλειονότητας των γυναικών, σταδιακά γίνεται λιγότερο ευαίσθητη τόσο λόγω των μειωμένων ορμονών όσο και εξαιτίας των αγγειακών και νευρολογικών συνεπειών της εμμηνόπαυσης. Ακόμα και όταν υπάρχει οργασμός, αυτός είναι σπανιότερος, δεν είναι έντονος και για την επίτευξή του χρειάζεται περισσότερος χρόνος.
Οι γυναίκες που έχουν αυτά τα συμπτώματα βιώνουν μια κατάσταση που είναι γνωστή ως ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης (GSM), το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο συμπτωμάτων που δημιουργούν αλλαγές στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου, στην κλειτορίδα και την είσοδο του κόλπου, την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. Τα συμπτώματα λόγω απουσίας εφύγρανσης κατά τη σεξουαλική επαφή είναι: η παρουσία ενόχλησης ή πόνου, καθώς και η μειωμένη επιθυμία για σεξ, η μειωμένη διέγερση και ικανότητα οργασμού.

Το σύνδρομο αυτό είναι συχνό. Από τα ευρήματα μιας μεγάλης αμερικανικής έρευνας διαπιστώθηκε ότι περίπου το 5% των γυναικών δυσκολεύονται να έρθουν σε οργασμό, κυρίως όσες έχουν ηλικία άνω των 45 ετών αλλά και οι νεότερες αν και λιγότερο. Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν την κολπική ατροφία, δηλαδή τη λέπτυνση και τη φλεγμονή των κολπικών τοιχωμάτων λόγω των χαμηλών οιστρογόνων, αλλά όχι την ατροφία της κλειτορίδας, η οποία έχει ρόλο κλειδί στη σεξουαλική διέγερση και την ολοκλήρωσή της. Όσες πάσχουν από αυτήν, αντιμετωπίζουν μειωμένη ροή αίματος στην περιοχή, αίσθηση και σεξουαλική ορμή.

Η ενεργή σεξουαλικά ζωή μπορεί να βοηθήσει την κλειτορίδα να συνεχίζει να ανταποκρίνεται, ανεξάρτητα από την ηλικία. Αντιθέτως, όσες γυναίκες δεν έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές ή δεν αυνανίζονται, μπορεί να δουν τους ευαίσθητους ιστούς της κλειτορίδας του αιδοίου να αλλάζουν. Δηλαδή, αυτή η δομή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων μπορεί τελικά να γίνει ξηρή, λεπτή και να… κρυφτεί μέσα στην καλύπτρα της.

Αυτό το εν δυνάμει πρόβλημα, που γίνεται αιτία σοβαρής ενόχλησης στην καθημερινότητα της γυναίκας, μπορεί να προληφθεί με έναν απλό, ασφαλή και ευχάριστο τρόπο: με τη χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών. Είτε χρησιμοποιούνται για αυτοϊκανοποίηση σε σόλο στιγμές, είτε γίνονται μέρος του ερωτικού παιχνιδιού με τον σύντροφο βοηθούν στη διέγερση της κλειτορίδας και στην αποφυγή της ατροφίας της. Οι παραδοσιακοί δονητές μπορούν να χαρίσουν ανεξάντλητους οργασμούς ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα με το διεισδυτικό σεξ.

Εκείνοι που έχουν δε διαφορετικές ταχύτητες είναι πιο χρήσιμοι, καθώς η σεξουαλική ανταπόκριση στον ερεθισμό μπορεί να αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου και η διέγερση της κλειτορίδας είναι καίριας σημασίας σε κάθε ηλικία και στάδιο της σεξουαλικής υγείας.

Επί παρουσίας ωστόσο ατροφίας, η μικρότερη κλειτορίδα απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή. Ενδεχομένως, ένας δονητής κλειτορίδας να μην είναι αρκετός. Κι αυτό διότι το ορατό μέρος του οργάνου αυτού, ο ρόλος του οποίου είναι αποκλειστικά η σεξουαλική ευχαρίστηση, είναι φυσιολογικά πολύ μικρό (το εξωτερικό σώμα και η βάλανος, τα οποία καλύπτονται με την καλύπτρα ή κουκούλα), πόσο μάλλον όταν συρρικνώνεται λόγω της ατροφίας και η βάλανος αποσύρεται μέσα στην καλύπτρα.

Όμως οι ρίζες της φτάνουν αρκετά εκατοστά προς το εσωτερικό της και εκατέρωθεν αυτής. Επεκτείνεται προς τα πάνω, σε όλους τους πυελικούς μύες, οι οποίοι διεγείρουν τα κολπικά τοιχώματα. Ένα σεξουαλικό παιχνίδι που μπορεί να διεγείρει την υπόλοιπη δομή και όχι μόνο την ορατή είναι πιο αποτελεσματικό.

Ένα τέτοιο είναι ο αναρροφητής αιδοίου/κλειτορίδας, ο οποίος δεν αγγίζει καν το μικροσκοπικό όργανο. Χρησιμοποιεί την πίεση του αέρα για να δημιουργήσει μια δύναμη αναρρόφησης που διεγείρει ολόκληρη τη δομή της κλειτορίδας, ακόμη και αν το άκρο της είναι κρυμμένο από… την κοινή θέα. Δεδομένου μάλιστα ότι η λίπανση της περιοχής είναι περιορισμένη σε κάποιες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με λιπαντικό.

Η χρήση των sex toys, βέβαια, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης. Η συζήτηση του προβλήματος με έναν ειδικό θα μπορούσε να αποτρέψει και να θεραπεύσει τα συμπτώματα της έλλειψης οιστρογόνων.

Επωφελής είναι και η συζήτηση του προβλήματος με τον σύντροφο, μιας και η μη διέγερση της κλειτορίδας και η ελλιπής σεξουαλική ικανοποίηση μπορεί να γίνει αιτία αποφυγής του σεξ και απομάκρυνσης από αυτόν. Η καλή επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση αμοιβαία ικανοποιητικών στάσεων και παιχνιδιών, προκειμένου να αποφευχθεί ή να καθυστερήσει η ατροφία και να διατηρηθεί η σχέση υγιής.

Αν παρόλα αυτά η διέγερση της κλειτορίδας δεν επιτυγχάνεται, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι τρόποι που μπορούν να απολαύσουν οι γυναίκες το σεξ. Αρκεί να εστιάσουν σε άλλες ερωτογενείς περιοχές.

Πηγή:ygeiamou.gr

Ροή Ειδήσεων

Παλλήνη: Στο αυτόφωρο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος που συνελήφθη για ξυλοδαρμό

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη προ ημερών στην Παλλήνη. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της τωρινής δημοτικής αρχής, φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση ξυλοδαρμού...

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Θα επιστρέψει τηλεοπτικά με κάτι διαφορετικό, λέει η Ιωάννα Σιαμπάνη

Για επιστροφή της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου στην τηλεόραση έκανε λόγο η Ιωάννα Σιαμπάνη σε πρόσφατες δηλώσεις της. Η πρώην παίκτρια του «My Style Rocks» ανέφερε στην εκπομπή...

Η ενσυναίσθηση είναι η σημαντικότερη ικανότητα για άτομα σε ηγετικές θέσεις, σύμφωνα με έρευνες

Ηενσυναίσθηση αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στον χώρο εργασίας. Ωστόσο, φαίνεται πως, πλέον, αποκτά ένα μεγαλύτερο νόημα και γίνεται προτεραιότητα για...

Ίδρυμα Μποδοσάκη και Fondation CHANEL: Μία σύμπραξη για την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη γυναικεία ενδυνάμωση στην Ελλάδα

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Fondation CHANELσυμπράττουν με σκοπό την προώθηση της ισότητας των φύλων και της γυναικείας ενδυνάμωσης στην Ελλάδα και ανακοινώνουν την...

Δέκα ξεχωριστές φετινές εμφανίσεις της Βασίλισσας Letizia

Βασίλισσα Letizia της Ισπανίας, σύζυγος του Βασιλιά Felipe, έχει σήμερα τα γενέθλιά της και γίνεται 51 ετών. Ένα από τα πιο κομψά μέλη βασιλικών...

O Στέφανος Τσιτσιπάς με την αγαπημένη του, Paula Badosa, στην Αθήνα – Η άγνωστη μάχη της με το άγχος και την κατάθλιψη

OΣτέφανος Τσιτσιπάς εθεάθη από τους φωτογράφους σε μια βόλτα του στην Αθήνα μαζί με την αγαπημένη του, Paula Badosa. O κορυφαίος Έλληνας τενίστας ήρθε...

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ευχήθηκε στη Mariah για τα γενέθλιά της με το πιο τρυφερό μήνυμα

σύντροφος του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Mariah Riddlesprigger, γιόρτασε τα γενέθλιά της με τον καλύτερο τρόπο: υποδέχτηκε, μαζί με το αγαπημένο της, ένα κοριτσάκι, το τρίτο...