Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

ΑρχικήΣτα ΜανταλάκιαΌχι άλλους «πάτερ Αντώνιους» και «φερόμενους δράστες»

Όχι άλλους «πάτερ Αντώνιους» και «φερόμενους δράστες»

Γενικώς δεν συνηθίζουμε να γκρινιάζουμε με τις ασυνταξίες και τα γραμματικά λάθη που εκτοξεύονται με απίστευτο ρυθμό από πάρα πολλούς ρεπόρτερ.

Αυτό που δίνει και παίρνει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την Κιβωτό του Κόσμου και τον ιερέα ιδρυτή της, είναι το «πάτερ Αντώνιος».

Μόνο που το «πάτερ» δεν είναι ονομαστική, αλλά κλητική προσφώνηση. Συνεπώς μπορεί να ειπωθεί μόνο όταν κάποιος απευθύνεται σε κάποιο πρόσωπο: «Πάτερ Αντώνιε» για παράδειγμα. Στην ονομαστική θα πούμε είτε «ο πατήρ Αντώνιος» είτε «ο πατέρας Αντώνιος». Στη γενική «του πατρός» ή «του πατέρα» και στην αιτιατική «τον πατέρα».

Ένα ανάλογο πανηγύρι συμβαίνει με τον «φερόμενο δράστη». Όμως το «φερόμενος δράστης» σημαίνει τον δράστη τον οποίον κάποιος φέρει, δηλαδή μεταφέρει ή κουβαλάει. Όμως αυτός που θεωρείται ή εικάζεται ή υπάρχουν γι’ αυτόν μη αποδεδειγμένες υποψίες ότι είναι ο δράστης κάποιας παρανομίας πρέπει να αποκαλείται «φερόμενος ως δράστης». Το ίδιο με το «φερόμενος ως αγνοούμενος» κ.λπ. παρόμοια.

Επίσης συχνότατα αναφέρεται ως «φερόμενος» ο ήδη κατηγορούμενος απλώς και μόνο επειδή δεν έχει καταδικαστεί. Και σε αυτή την περίπτωση όμως καλό θα είναι να είμαστε ακριβείς, άρα να μιλάμε και να γράφουμε για κατηγορούμενο. Σε κάθε άλλη περίπτωση το μόνο που παράγουμε, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο, είναι σύγχυση.

Και σταματάμε εδώ, επειδή, εάν αρχίσουμε να καταγράφουμε τα «τούβλα» που εκτοξεύονται κάθε μέρα, χρειαζόμαστε ολόκληρο βιβλίο…

πηγή:topontiki.gr

Ροή Ειδήσεων