ΑρχικήΕκτός ΣυνόρωνΟι μακροχρόνια άνεργοι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ευρώπη

Οι μακροχρόνια άνεργοι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ευρώπη

Πολιτικές με σκοπό να περιορίσουν την μακροχρόνια ανεργία ζητάει από την Ευρώπη, ο Yonnec Polet (BE/PES), Αντιδήμαρχος του Berchem-Sainte-Agathe.

Με σχεδόν 6 εκατομμύρια Ευρωπαίους που αναζητούν ενεργά εργασία για τουλάχιστον ένα χρόνο, η μακροχρόνια ανεργία έχει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, επισημαίνεται στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.

«Το υψηλό κόστος του για την κοινωνία θα αντισταθμιστεί με την παροχή αξιοπρεπών θέσεων εργασίας στους ανέργους σε τοπικό επίπεδο», υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών σε γνωμοδότηση που συνέταξε ο Yonnec Polet (BE/PES), Αντιδήμαρχος του Berchem-Sainte-Agathe.

Η γνωμοδότηση, η οποία εγκρίθηκε στη σύνοδο ολομέλειας στις 25 Μαΐου, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει ορισμένα κονδύλια του ΕΚΤ+ για τοπικές πρωτοβουλίες «μηδενικής μακροχρόνιας ανεργίας» και να δημιουργήσει ταμείο για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας.​

Όσο περισσότερο είναι κάποιος άνεργος, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας. Η καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την αποφυγή περιθωριοποίησης μέρους του πληθυσμού.

Με τις γνώσεις τους σχετικά με την τοπική αγορά εργασίας και τους δεσμούς με τις τοπικές επιχειρήσεις και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους, οι πόλεις και οι περιφέρειες είναι σε καλύτερη θέση να δημιουργήσουν προγράμματα που ωφελούν τους τοπικούς οικονομικούς παράγοντες και επεκτείνουν το φάσμα των διαθέσιμων υπηρεσιών, αποτρέποντας κάθε ανταγωνισμό με τις υπάρχουσες δραστηριότητες.

Ο αντιδήμαρχος Yonnec Polet-Πηγή φωτογραφίας ευρωπαϊκή επιτροπή περιφερειών

Ως πρότυπο, ο εισηγητής Yonnec Polet αναφέρει το έργο «Μηδενική μακροχρόνια ανεργία» που εφαρμόζεται σε 54 γαλλικές περιοχές από το 2016 και παρόμοιες πρωτοβουλίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Βέλγιο (Βαλλονία), την Ολλανδία (Groningen), την Αυστρία (Gramatneusiedl) και Γερμανία (Βερολίνο).

Οι περιφέρειες και οι πόλεις υπογραμμίζουν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+) ως πηγής χρηματοδότησης για έργα «μηδενικής μακροχρόνιας ανεργίας» και προτείνουν να διατεθούν ορισμένα κονδύλια του ΕΚΤ+ για τέτοιες πρωτοβουλίες.

«Παρόλο που όλα τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν τη μακροχρόνια ανεργία, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την καταπολέμησή της μετά τη σύσταση του Συμβουλίου του 2016.

Η ιδέα είναι να ανακατευθυνθεί το κόστος της ανεργίας προς τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και τη συμμετοχή κοινωνικών ή πράσινων υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες.

Γι’ αυτό καλούμε την Επιτροπή να δημιουργήσει ένα ταμείο για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, παρέχοντας τουλάχιστον 750 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση σε διάστημα πέντε ετών, όπως έγινε με την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων » , δήλωσε ο εισηγητής Yonnec Polet. 

Παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια, η ευρωβουλευτής Aurore Lalucq (FR/S&D) είπε: «Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία: Παντού στην Ευρώπη, έχουμε δει την ανάπτυξη  πρωτοβουλιών μηδενικής μακροχρόνιας ανεργίας. Φυσικά, όλα αυτά τα «πειράματα» δεν έχουν τα ίδια μοντέλα ή μεθόδους, αλλά όλα ακολουθούν τις ίδιες βασικές αρχές που είναι: κανείς δεν είναι άνεργος, δεν λείπει δουλειά και δεν λείπουν χρήματα.

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να ξεκινήσουμε την οικοδόμηση ενός πραγματικού δικτύου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός συνασπισμού, να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές και να διαδώσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να κλιμακώσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες για να παρέχουμε τις απαραίτητες θέσεις εργασίας στον τομέα της περίθαλψης και την οικολογική μετάβαση». 

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει πρόταση για σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την ανάπτυξη συνθηκών πλαισίου για την κοινωνική οικονομία.

Οι περιφέρειες και οι πόλεις ελπίζουν ότι αυτή η πρόταση θα διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ για κοινωνικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις αλληλεγγύης που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης που προορίζεται για κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες στο πλαίσιο του ταμείου InvestEU .

πηγή:in.gr

Ροή Ειδήσεων

Παλλήνη: Στο αυτόφωρο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος που συνελήφθη για ξυλοδαρμό

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη προ ημερών στην Παλλήνη. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της τωρινής δημοτικής αρχής, φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση ξυλοδαρμού...

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Θα επιστρέψει τηλεοπτικά με κάτι διαφορετικό, λέει η Ιωάννα Σιαμπάνη

Για επιστροφή της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου στην τηλεόραση έκανε λόγο η Ιωάννα Σιαμπάνη σε πρόσφατες δηλώσεις της. Η πρώην παίκτρια του «My Style Rocks» ανέφερε στην εκπομπή...

Η ενσυναίσθηση είναι η σημαντικότερη ικανότητα για άτομα σε ηγετικές θέσεις, σύμφωνα με έρευνες

Ηενσυναίσθηση αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στον χώρο εργασίας. Ωστόσο, φαίνεται πως, πλέον, αποκτά ένα μεγαλύτερο νόημα και γίνεται προτεραιότητα για...

Ίδρυμα Μποδοσάκη και Fondation CHANEL: Μία σύμπραξη για την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη γυναικεία ενδυνάμωση στην Ελλάδα

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Fondation CHANELσυμπράττουν με σκοπό την προώθηση της ισότητας των φύλων και της γυναικείας ενδυνάμωσης στην Ελλάδα και ανακοινώνουν την...

Δέκα ξεχωριστές φετινές εμφανίσεις της Βασίλισσας Letizia

Βασίλισσα Letizia της Ισπανίας, σύζυγος του Βασιλιά Felipe, έχει σήμερα τα γενέθλιά της και γίνεται 51 ετών. Ένα από τα πιο κομψά μέλη βασιλικών...

O Στέφανος Τσιτσιπάς με την αγαπημένη του, Paula Badosa, στην Αθήνα – Η άγνωστη μάχη της με το άγχος και την κατάθλιψη

OΣτέφανος Τσιτσιπάς εθεάθη από τους φωτογράφους σε μια βόλτα του στην Αθήνα μαζί με την αγαπημένη του, Paula Badosa. O κορυφαίος Έλληνας τενίστας ήρθε...

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ευχήθηκε στη Mariah για τα γενέθλιά της με το πιο τρυφερό μήνυμα

σύντροφος του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Mariah Riddlesprigger, γιόρτασε τα γενέθλιά της με τον καλύτερο τρόπο: υποδέχτηκε, μαζί με το αγαπημένο της, ένα κοριτσάκι, το τρίτο...