ΑρχικήΠολιτικά ΜανταλάκιαΠολιτικήΕπίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης: Επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού, €150 σε συνταξιούχους χωρίς...

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης: Επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού, €150 σε συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά

Σταδιακά, μέσα στο Δεκέμβριο θα υλοποιούνται όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Και Οικονομικών με τις περισσότερες πληρωμές να γίνονται την περίοδο των Χριστουγέννων και μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το πακέτο που ονόμασε ο πρωθυπουργός ως «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» προβλέπει τον Δεκέμβριο ενισχύσεις ύψος 352 εκατ ευρώ και αφορά 2,3 εκατομμύρια πολίτες. Δηλαδή, η μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού, η αύξηση κατά 50% της μηνιαίας δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η πρόσθετη στήριξη συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή είναι πολύ μικρή (κάτω από 10 €) και με την προϋπόθεση ότι η κύρια σύνταξη τους είναι κάτω των 700 €.

Μέσα στον ίδιο μήνα όμως ενεργοποιούνται και μέτρα ύψους 365 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως το επίδομα 100 – 200 € για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν προσωπική διαφορά, το διπλό market pass για τις περιοχές που επλήγησαν από τις εκτακτες καιρικές συνθήκες το επίδομα θέρμανσης (με 189 εκατ ευρω) το Youth Pass και την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένο εισοδήματος.

Με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά, οι κατηγορίες που θα μοιραστούν τα νέα μέτρα κόστους 352 εκατ. ευρώ είναι οι εξής:

· Δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων: οι δικαιούχοι θα λάβουν 1 ½ δόση του επιδόματος παιδιού. Δηλαδή ένα ζευγάρι με 2 παιδιά και εισόδημα μεταξύ 6.000-10.000 ευρώ θα λάβει από 84 ευρώ που είναι τώρα, επιπλέον 126 ευρώ, συνολικά 210 ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Πετραλιάς, τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι θα λάβουν και το επίδομα Ιανουαρίου. Το μέτρο αφορά 800.000 δικαιούχους με δημοσιονομικό κόστος 125 εκατ. ευρώ.

· Επιδόματα αναπήρων από ΟΠΕΚΑ & ΕΦΚΑ. Οι δικαιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση ύψους 200 ευρώ. Πρόκειται για 225.000 δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ και ορισμένων αναπηρικών επιδομάτων που δίνονται μέσω ΕΦΚΑ. Το συγκεκριμένο μέτρο κοστίζει 45 εκατ. ευρώ.

· Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυξημένο κατά 50%, πέρα από την αύξηση 8% που έχει ήδη ανακοινωθεί, θα είναι το Δεκέμβριο το ποσό που θα λάβουν οι 210.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Για παράδειγμα ζευγάρι με δύο παιδιά από 400 ευρώ που λάμβανε μέχρι σήμερα, το Δεκέμβριο το ποσό αυξάνεται σε 432 ευρώ + 216 ευρώ το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης, σύνολο 648 ευρώ. Το μέτρο αφορά 210.000 δικαιούχους και το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8% το ύψος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Έτσι το ύψος του από 200 έως 400 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, θα κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ. Με βάση τις αλλαγές που θα υπάρξουν από τον Δεκέμβριο, το ποσό διαμορφώνεται σε:

– 216 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

– 108 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)

– 54 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

· Χαμηλοσυνταξιούχοι και ανασφάλιστοι υπερήλικες: 1.055.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ χωρίς προσωπική διαφορά ή μικρότερη των 10 ευρώ, θα λάβουν στις γιορτές επιπλέον 150 ευρώ. Έτσι, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 600 ευρώ θα λάβει έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ + την αύξηση 3% από τον Ιανουάριο. Το κόστος στον προϋπολογισμό από το συγκεκριμένο μέτρο φτάνει στα 158 εκατ. ευρώ. Επίσης, περίπου 33.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν 150 ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση το Δεκέμβριο.

Η καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί στους δικαιούχους με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει από τις αρμόδιες υπηρεσίες καταβολής των επιδομάτων και των συντάξεων εντός του Δεκεμβρίου.

Αναλυτικοί πινάκες και παραδείγματα

tekna

· Οι δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ (225.000) θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ. Το κόστος ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ.

· Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (210.000) που θα δουν αύξηση 8% από τον μήνα Δεκέμβριο, κατά τον ίδιο μήνα θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Το κόστος εκτιμάται σε 24 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ύψος του επιδόματος ανέρχεται για μονοπρόσωπα νοικοκυριά σε 200 ευρώ το μήνα, για κάθε επιπλέον ενήλικα του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος του νοικοκυριού κατά 50 ευρώ το μήνα. Συνεπώς ένα ζευγάρι με 2 τέκνα που λάμβανε επίδομα 400 ευρώ, θα λάβει μηναία αύξηση 32 ευρώ και επιπλέον 216 ευρώ έκτακτο επίδομα, δηλαδή συνολικά 648 ευρώ.

· Συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ, που λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ (περίπου 1 εκατ. δικαιούχοι), θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση από 1/1/2024, ενώ οι αντίστοιχοι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά που δεν θα λάβουν αύξηση από 1/1/2024 θα λάβουν επίδομα 200 ευρώ. Η ενίσχυση των 150 ευρώ θα δοθεί επίσης και στους δικαιούχους του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ (περίπου 33.000 δικαιούχοι που επίσης λαμβάνουν αύξηση από 1/1/2024). Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 158 εκατ. ευρώ.

Συνολικά θα δοθούν 352 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατ. δικαιούχους.

synopsi-enisxyseon

Τα πρόσθετα Μέτρα του Δεκεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν επιπλέον:

– Επίδομα 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
– Διπλάσιο ποσό market pass και επέκταση του για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές.
– Επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας το οποίο από 1-1-2024 επεκτείνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος.
– Το Youth Pass σε νέους 18-19 ετών.
– Το αυξημένο κατά 8% ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

EPIDOMA-KOINONIKIS-ALLILEGGYHS-1
EPIDOMA-KOINONIKIS-ALLILEGGYHS-2
EPIDOMA-KOINONIKIS-ALLILEGGYHS-3
EPIDOMA-KOINONIKIS-ALLILEGGYHS-4
EPIDOMA-KOINONIKIS-ALLILEGGYHS-5
EPIDOMA-KOINONIKIS-ALLILEGGYHS-6
EPIDOMA-KOINONIKIS-ALLILEGGYHS-7
EPIDOMA-KOINONIKIS-ALLILEGGYHS-8
EPIDOMA-KOINONIKIS-ALLILEGGYHS-9
EPIDOMA-KOINONIKIS-ALLILEGGYHS-10

πηγή: protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

Κομισιόν: Ο Μάριο Ντράγκι δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει την προεδρία, σύμφωνα με το περιβάλλον του

Η La Repubblica δημοσίευσε την πληροφορία ότι ο Εμανουέλ Μακρόν προωθεί στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες την ιδέα ο Ντράγκι να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ο πρώην πρωθυπουργός...

Η Τουρκία θέλει να εγκαταστήσει Παλαιστίνιους για εποικισμό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, γράφει τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα η Άγκυρα σχεδιάζει μια στρατηγική εγκατάσταση έως και 250.000 Παλαιστινίων – Επιδιώκει να πιέσει σιωπηρά για την αναγνώριση του ψευδοκράτους Η...

Κωνσταντίνα: «Δεν εχω ανάγκη από σύντροφο και σχέση – Έχω αγαπηθεί, είμαι γεμάτη»

Για τις συνεργασίες που την καθιέρωσαν, την όμορφη σχέση που έχει χτίσει με την κόρη της αλλά και τον αγνοούμενο πατέρα της στην Κύπρο...

Μαρία Κορινθίου: Αν ήταν προετοιμασμένοι να ακούσουν πέντε πράγματα, μπορεί να πήγαινα καλεσμένη στο «Πρωινό»

«Αν με καλούσαν, που δεν θα με καλούσαν, ποιος ξέρει αν θα πήγαινα;» ανέφερε ΗΜαρία Κορινθίου έκανε δηλώσεις και μίλησε για την αποχώρησή της από...

Τα επεισόδια σε Πανθεσσαλικό και Ρέντη φέρνουν φόβο για… ΣΕΦ και «Καραϊσκάκης»

«Βεντέτα» φαίνεται πως έχει ανοίξει ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και την αστυνομία την τελευταία εβδομάδα, ενώ «χαροπαλεύει» ο 31χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε μετά...

Αυτό το ρόφημα είναι το… «ελιξίριο» της υγείας

Βελτίωσε την πέψη, την υγεία της καρδιάς σου και μείωσε το στρες με αυτό το τσάι με τζίντζερ και λεμόνι. Το ελιξίριο της ευεξίας είναι...

Η Νάταλι Πόρτμαν δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει στο «Star Wars»

Η Νάταλι Πόρτμαν (Natalie Portman) εμφανίστηκε στο «Watch What Happens Live» για να προωθήσει τη νέα της ταινία «May December» και είπε για άλλη...