ΑρχικήΠολιτικά ΜανταλάκιαΣτέφανος Κασσελάκης: Γιατί τράβηξε το χαρτί του δημοψηφίσματος και πώς το «καίει»...

Στέφανος Κασσελάκης: Γιατί τράβηξε το χαρτί του δημοψηφίσματος και πώς το «καίει» η Ομπρέλα

Στην βάση του κόμματος προσέφυγε με διάγγελμά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης αναφορικά με την υλοποίηση της απόφασής του να διαγράψει τα τέσσερα ιστορικά στελέχη του κόμματος, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα, απόφαση την οποία ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενόσω ήταν στην Αμερική.

Η επιλογή της ενεργοποίησης του Άρθρου 24 του Καταστατικού του κόμματος, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος δεν είναι, ωστόσο, τυχαία, καθώς απαντά στην αδυναμία διαμόρφωσης πλειοψηφίας υπέρ των διαγραφών στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με την τελευταία να αποφασίζει οριστικά και αμετάκλητα για την όποια ποινή.

Συγκεκριμένα, για να περάσουν οι διαγραφές από την Κεντρική Επιτροπή χρειάζεται η γνωμοδότηση από το 50+1% των μελών του καθοδηγητικού οργάνου, αλλά και πλειοψηφία 2/3 στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που αποφαίνεται τελικά για τις ποινές. Καθώς τα παραπάνω δεν φαίνεται να υπάρχουν μέχρι σήμερα λόγω συναισθηματικού φορτίου απέναντι στα τέσσερα ιστορικά στελέχη, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε την οδό του εσωτερικού δημοψηφίσματος, σε μια απόφαση που ελήφθη αργά χθες το βράδυ και σε πολύ στενό κύκλο συνεργατών του.

Σήμα αποφασιστικότητας

Την απόφαση για δημοψήφισμα πυροδότησε, κατά πληροφορίες, η επιθυμία του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι «δεν κάνει πίσω» στις διαγραφές, σε μια επίδειξη αρχηγικής ισχύος, όπως του ζητούσαν, άλλωστε, δημόσια τις τελευταίες ημέρες με παρεμβάσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα και ένθερμοι υποστηρικτές του.

Σημειωτέον ότι «διαγραφή με τα 1.000, χωρίς πολλά πολλά λόγια, απλά. Δεν θες, όπως λέει και μία ψυχή, »στην ευχή της Παναγίας και στο διάολο”. Μαζί δηλαδή, πηγαίνεις στην ευχή της Παναγίας και εκεί δεξιά είναι και ο διάολος, κάνεις στροφή και έφυγες. Να σταματήσουν οι μοιρολογίστρες να κλαίνε εκεί πέρα» είχε αναφέρει σχετικά σε podcast του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Λάκης Λαζόπουλος, για να επανέλθει εν νέου σήμερα. «Άκουσα τον Τσακαλώτο να λέει ότι «άλλο που δεν μας βγήκε η απλή αναλογική, εμείς δεν θα πάμε πίσω». Πες μου τι αρχηγός μπορεί να φτιαχτεί από αυτή τη σκέψη. Στο θέατρο αν δεν έρθουν οι θεατές δεν βρίζουμε τους θεατές αλλάζουμε το έργο, κατεβάζουμε το έργο δεν το πάμε για δεύτερη χρονιά. Δεν πάμε για δεύτερη χρονια τα άδεια μας καθίσματα» περιέγραψε ο κ. Λαζόπουλος, συμπληρώνοντας πως «η μανία να συνεχίζεις να ανεβάζεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονία την αποτυχημένη παράσταση με άδεια καθίσματα λέγεται αριστερόστροφη μαλακία, χρόνια μαλακιότητα, λιπώδης σκέψη ή μη επίγνωση της απογνώσεως».

«Στέφανε, ή κερδίζεις ή μας χάνεις» είχε προειδοποιήσει προ ημερών τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο γνωστός στιχουργός, Νίκος Μωραϊτης, σχολιάζοντας σε ανάρτησή του πως “Δε θα είναι, λοιπόν, μία Κεντρική Επιτροπή διαγραφών αυτή του Σαββατοκύριακου. Γιατί στο κεφάλι τους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 30-35% και τον παίρνει να χάσει άλλες 5-6 μονάδες μέχρι να γίνουν -κάποτε- οι διαγραφές! Οι άνθρωποι δεν είναι καλά”. “Όποιος δεν μπορεί να το δει, ας πάψει να ασχολείται με την πολιτική όχι μόνο ως στέλεχος ή βουλευτής αλλά ακόμα και ερασιτεχνικά: Αυτό το Σαββατοκύριακο ο Στέφανος Κασσελάκης θα γίνει ή αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ή θήκη της Ομπρέλας”, κατέληγε ο κ. Μωραϊτης, ενώ υπέρ της “σκληρής” γραμμής, δηλαδή των διαγραφών χωρίς αστερίσκους φέρεται να έχουν ταχθεί και τα περισσότερα από τα στελέχη της ομάδας των “νεοπροεδρικών”, όπως η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία είχε ζητήσει να προχωρήσουν οι διαγραφές χωρίς δισταγμό.

Η διαδικασία, οι δυσκολίες και οι σκέψεις για άμεση αποχώρηση

Ωστόσο, η απόφαση αποχώρησης της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθιστά αχρείαστο το εσωκομματικό δημοψήφισμα, το οποίο η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε, καθώς κανείς δεν ήταν βέβαιος μέχρι σήμερα το πρωί για το τι ακριβώς θα έπραττε η μειοψηφία, δεδομένου ότι τα ξημερώματα αποφάσισε να δώσει το παρόν στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Επιπλέον, επιμέρους ενστάσεις έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ώρες για το εάν είναι αντικαταστατικό ή όχι να διεξαχθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα με αντικείμενο διαγραφές μελών, όταν για μια τέτοια περίπτωση προβλέπεται ακριβής διαδικασία από το Καταστατικό.

Παράλληλα, σε περίπτωση δημοψηφίσματος, ψηφιακού μέσω της πλατφόρμας iSyriza (όταν το Μητρώο Μελών είναι κατά πληροφορίες σε φάση επικαιροποίησης και χρειάζεται περίπου δύο μήνες για να τελειοποιηθεί) ή δια ζώσης προβλέπεται η συμμετοχή ΜΟΝΟ των εν ενεργεία μελών και όχι η εγγραφή νέων, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση το δημοψήφισμα θα διενεργούνταν άμεσα, αν δεν μεσολαβούσε η έξοδος της «Ομπρέλας».

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τα στελέχη της Ομπρέλας να ξανασκέφτονται τις τελευταίες ώρες τον αρχικό τους σχεδιασμό, ο οποίος προέβλεπε αλυσιδωτές αποχωρήσεις μελών της από σήμερα ως το τέλος των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής και να συζητούν – μετά την ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος – την άμεση και μαζική αποχώρησή τους από το κόμμα.

Το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη

Απευθύνομαι στον ελληνικό λαό.

Απευθύνομαι σε εσάς, τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία αυτού του τόπου, που θέλετε μία εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη-Βορίδη-Βελόπουλου.

Απευθύνομαι σε εσάς, τους 150.000 πολίτες που περιμένατε υπομονετικά στις ουρές για ώρες επί δύο συνεχόμενες Κυριακές. Και απευθύνομαι στην καθεμία και στον καθένα από εσάς που έχω γνωρίσει, ακούσει, αγκαλιάσει, από τα Σφακιά μέχρι τη Δαδιά, από τη Ρόδο μέχρι τα Γιάννενα.

Έχω μάθει μερικά πράγματα από μέσα πλέον. Και όσοι πιστεύετε ότι το σύστημα είναι βαριά άρρωστο, δυστυχώς έχετε δίκιο. Είναι – και μάλιστα πολύ.
Και ο Πρωθυπουργός και η οικογένεια του είναι βολικά καθισμένοι στο επίκεντρο αυτού του συστήματος.

Ήρθα από μακριά, στα 35 μου, να προσφέρω ό,τι μπορούσα για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Εμπνευσμένος από έναν σεμνό και ταπεινό άνθρωπο: Τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με κράτησε για ώρες στο γραφείο του τον Ιανουάριο -μπροστά στους συνεργάτες του- όσο εγώ αισθανόμουν άβολα.

Τελικά, το γραφείο του έγινε γραφείο μου, με εντολή από τη βάση, με εντολή από την κοινωνία την ίδια.

Και μαζί με αυτό το γραφείο κληρονόμησα έναν άδειο όροφο. Μία λαβωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μία Πολιτική Γραμματεία, στην οποία σύντροφοι μισούν συντρόφους σε παράλληλους μονολόγους που διαρκούν 8 ώρες. Φιλοδοξίες στην πλάτη του 18% που ήταν ψήφος προς τον Αλέξη.

Απέναντι σε αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα, η κοινωνία με αγκάλιασε και μου έδωσε μία ξεκάθαρη εντολή: «Άλλαξε τα όλα». Και θα τα αλλάξω όλα. Καθαρά και στο φως!

Θα φτιάξουμε μαζί μια Ελλάδα:
– Χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες και προνόμια για τους βουλευτές.
– Χωρίς ατιμωρησία για όσους καταχρώνται το βιός του πολίτη.
– Χωρίς ολιγοπώλια στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό.
-Χωρίς τη μάστιγα της διαφθοράς και της διαπλοκής.
-Με διαύγεια παντού.
-Με κανόνες στην εργασία, με συλλογικές συμβάσεις όπως προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, με προστασία για τον εργαζόμενο.
-Με ένα μεγάλο κοινωνικό κράτος, που θα ενισχύσει το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ, που θα βάλει τέλος στην Παιδεία δύο ταχυτήτων.
-Με πολύ μεγάλες επενδύσεις για τη στέγη, για τους νέους, για την κλιματική αλλαγή.
-Με σεβασμό στη θρησκευτική πίστη αλλά σαφή διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, όπως ισχύει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
-Με ένα στράτευμα ριζικά εκσυγχρονισμένο, ώστε να προστατεύει αποτελεσματικά και την άμυνα της χώρας αλλά και τις κοινωνικές υποδομές.
-Με μία χώρα που θα έχει ξανά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που δε θα είναι «yes man» κανενός, που δε θα φοβάται να υπερψηφίσει την κατάπαυση του πυρός στον ΟΗΕ.
-Με ένα κράτος που θα απελευθερώνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες να υλοποιήσουν το όνειρό τους. Αυτό είναι το Ελληνικό Όνειρο!

Τίποτα από αυτά δε θα γίνει εάν δεν το θέλουμε όλοι και εάν δεν υπάρχει αλήθεια μεταξύ μας. Και γι’ αυτόν τον λόγο δικαιούστε την αλήθεια λοιπόν, χωρίς καμία υπεκφυγή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη. Δεν είναι διεφθαρμένη όπως η κορυφή της ΝΔ, αλλά είναι άρρωστη. Με στελέχη που προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρό τους, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Στο όνομα αυτών των ανθρώπων, των αγωνιστών της καθημερινότητας και όχι των κομματικών γραφείων, σας λέω ξεκάθαρα:
Δε θα κάνω πίσω! Θα τιμήσω την εντολή που έλαβα πλήρως. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα υγιές, ενιαίο κόμμα, όπου η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατία από τη βάση.

Η λειτουργία ενός κόμματος, και πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων.

Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας.

Τη νύχτα της εκλογής μου επανέλαβα τρεις φορές μία φράση: Δε θα σας προδώσω ποτέ.
Και αυτό το επαναλαμβάνω και τώρα, πιο αποφασιστικά από κάθε άλλη φορά.
Θα κάνουμε την Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Μαζί. Και δε θα μας σταματήσει κανείς.

Σφοδρές αντιδράσεις: Αντισταθείτε στη γελοιότητα!

Εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις στελεχών της Ομπρέλας μετά από το «διάγγελμα» Κασσελάκη για δημοψήφισμα σχετικά την αποπομπή των Βούτση, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα. Τα tweets είναι χαρακτηριστικά:

Dritsas

πηγή: protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

Κομισιόν: Ο Μάριο Ντράγκι δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει την προεδρία, σύμφωνα με το περιβάλλον του

Η La Repubblica δημοσίευσε την πληροφορία ότι ο Εμανουέλ Μακρόν προωθεί στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες την ιδέα ο Ντράγκι να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ο πρώην πρωθυπουργός...

Η Τουρκία θέλει να εγκαταστήσει Παλαιστίνιους για εποικισμό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, γράφει τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα η Άγκυρα σχεδιάζει μια στρατηγική εγκατάσταση έως και 250.000 Παλαιστινίων – Επιδιώκει να πιέσει σιωπηρά για την αναγνώριση του ψευδοκράτους Η...

Κωνσταντίνα: «Δεν εχω ανάγκη από σύντροφο και σχέση – Έχω αγαπηθεί, είμαι γεμάτη»

Για τις συνεργασίες που την καθιέρωσαν, την όμορφη σχέση που έχει χτίσει με την κόρη της αλλά και τον αγνοούμενο πατέρα της στην Κύπρο...

Μαρία Κορινθίου: Αν ήταν προετοιμασμένοι να ακούσουν πέντε πράγματα, μπορεί να πήγαινα καλεσμένη στο «Πρωινό»

«Αν με καλούσαν, που δεν θα με καλούσαν, ποιος ξέρει αν θα πήγαινα;» ανέφερε ΗΜαρία Κορινθίου έκανε δηλώσεις και μίλησε για την αποχώρησή της από...

Τα επεισόδια σε Πανθεσσαλικό και Ρέντη φέρνουν φόβο για… ΣΕΦ και «Καραϊσκάκης»

«Βεντέτα» φαίνεται πως έχει ανοίξει ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και την αστυνομία την τελευταία εβδομάδα, ενώ «χαροπαλεύει» ο 31χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε μετά...

Αυτό το ρόφημα είναι το… «ελιξίριο» της υγείας

Βελτίωσε την πέψη, την υγεία της καρδιάς σου και μείωσε το στρες με αυτό το τσάι με τζίντζερ και λεμόνι. Το ελιξίριο της ευεξίας είναι...

Η Νάταλι Πόρτμαν δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει στο «Star Wars»

Η Νάταλι Πόρτμαν (Natalie Portman) εμφανίστηκε στο «Watch What Happens Live» για να προωθήσει τη νέα της ταινία «May December» και είπε για άλλη...