Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΑρχικήΕκτός ΣυνόρωνΑνταρσία της Wagner: Εξαφανισμένοι Σουροβίκιν και Γκερασίμοφ, ξεκίνησαν οι εκκαθαρίσεις του Πούτιν;

Ανταρσία της Wagner: Εξαφανισμένοι Σουροβίκιν και Γκερασίμοφ, ξεκίνησαν οι εκκαθαρίσεις του Πούτιν;

Η ανταρσία της Wagner ήταν η μεγαλύτερη εσωτερική δοκιμασία που έχει περάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να φαίνεται ότι έχει περάσει στην αντεπίθεση.

Εξαφανισμένοι παραμένουν μετά τη βραχύβια ανταρσία της Wagner οι στρατηγοί Σεργκέι Σουροβίκιν και Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Μάλιστα, σε δημοσίευμά τους οι Moscow Times, όπου επικαλούνται ανώνυμες πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρουν ότι ο Σουροβίκιν έχει συλληφθεί αφού φαίνεται να γνώριζε για τα σχέδια του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της μισθοφορικής οργάνωσής του.

Διεθνή Μέσα, όπως το Reuters και το CNN, επιχειρούν να ανακαλύψουν τι έχει συμβεί με τους κορυφαίους στρατηγούς και σημειώνουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να έχει ξεκινήσει τις εκκαθαρίσεις έτσι ώστε να αποκαταστήσει το κύρος και να εδραιώσει και πάλι την εξουσία του στον στρατό.

Τις έρευνες έχει αναλάβει η η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας της Ρωσίας (FSO) που θεωρείται ότι ελέγχεται από τον Πούτιν, ενώ αυτές αγγίζουν και μεσαία στελέχη του στρατού που δεν αντέδρασαν κατά τη διάρκεια της «πορείας δικαιοσύνης» της Wagner, όπως είχε ονομάσει ο Πριγκόζιν την ανταρσία των μισθοφόρων.

Το CNN επικαλείται τον στρατιωτικό μπλόγκερ Ρίμπαρ (Rybar) που έγραψε την Τετάρτη ότι οι εκκαθαρίσεις του Πούτιν βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη.

«Εδώ και αρκετές ημέρες, ερευνητές και εκπρόσωποι της FSO πραγματοποιούν έρευνες τόσο στην ηγεσία των στρατιωτικών οργάνων διοίκησης και ελέγχου όσο και στους διοικητές των μονάδων», σημείωσε ο Rybar.

Γκερασίμοφ (αριστερά) και Σουροβίκιν αγνοούνται

Ανάμεσα στα άλλα στοιχεία που αναφέρει ο στρατιωτικός μπλόγκερ είναι ότι παρόλο που ο Γκερασίμοφ είχε αναλάβει να διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία (στη θέση, μάλιστα, του Σουροβίκιν που είχε τοποθετηθεί αναπληρωτής διοικητής), δεν είναι αυτός που «τρέχει» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα μέτωπα.

Αντίθετα αυτόν τον ρόλο τον έχει αναλάβει ο Στρατηγός τεσσάρων αστέρων Μιχαΐλ Τεπλίνσκι (σ.σ. ο συγκεκριμένος βαθμός δεν υπάρχει στη δυτική στρατιωτική ιεραρχία).

 

Τι είχε ζητήσει ο Πριγκόζιν

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι ο Πριγκόζιν είχε ζητήσει την απομάκρυνση του Γκερασίμοφ και του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, όμως ο δεύτερος, όπως τονίζει το Reuters, έχει κάνει αρκετές εμφανίσεις αυτή την εβδομάδα.

Αντίθετα, ο Γκερασίμοφ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ή στην κρατική τηλεόραση μετά την ανταρσία της Wagner, αλλά και δεν έχει αναφερθεί στις συνεντεύξεις Τύπου του υπουργείου Άμυνας από τις 9 Ιουνίου.

Ο 67χρονος Γκερασίμοφ, σύμφωνα με δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές, κατέχει έναν από τους τρεις «πυρηνικούς χαρτοφύλακες» της Ρωσίας.

Ο Γκερασίμοφ έλαμψε δια της απουσίας του όταν ο Πούτιν την Τρίτη ευχαρίστησε τον στρατό για την αποτροπή ενός εμφυλίου πολέμου.

Πότε εθεάθη για τελευταία φορά ο Σουροβίκιν

Πάντως, το Reuters σημειώνει ότι δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει τη σύλληψη του Σουροβίκιν, ενώ το Κρεμλίνο μετά το χθεσινό δημοσίευμα των New York Times σχετικά με το ότι ο «στρατηγός Αρμαγεδδών», όπως είναι το παρατσούκλι του, ήξερε από πριν για τα σχέδια Πριγκόζιν, σχολίασε ότι θα υπάρχουν πολλές φήμες και κουτσομπολιό μετά τα όσα συνέβησαν.

Ο Σουρόβικιν εθεάθη για τελευταία φορά το Σάββατο, όταν εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που απηύθυνε έκκληση στον Πριγκόζιν να σταματήσει την ανταρσία του. Έδειχνε εξαντλημένος και δεν ήταν σαφές αν μιλούσε υπό πίεση.

 

Το Reuters επισημαίνει ότι οι ανεπιβεβαίωτες αναφορές κάνουν λόγο ότι ο στρατηγός κρατείται στο Λεφόρτοβο της Μόσχας. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος Αλεξέι Βενέντικτοφ, που θεωρείται ότι έχει καλές διασυνδέσεις, υποστήριξε ότι ο Σουροβίκιν δεν έχει επικοινωνήσει με την οικογένειά του από το Σάββατο. Ο δημοσιογράφος δεν αποκάλυψε την πηγή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πριγκόζιν, όταν έριχνε τα βέλη του κατά των Σοϊγκού και Γκερασίμοφ, δεν έβαζε στην ίδια ζυγαριά τον Σουροβίκιν, τον οποίο επαινούσε.

Οι νικητές και οι χαμένοι μετά την ανταρσία της Wagner

Πάντως, ορισμένοι Ρώσοι και Δυτικοί στρατιωτικοί και πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, παλιός σύμμαχος του Πούτιν, τον οποίο ο Πριγκόζιν ήθελε να γκρεμίσει μαζί με τον Γκερασίμοφ εξαιτίας της υποτιθέμενης ανικανότητάς του, μπορεί να είναι τώρα πιο ασφαλής στη θέση του.

«Νομίζω ότι (σ.σ. ο Πριγκόζιν) στην πραγματικότητα περίμενε ότι κάτι θα γινόταν για τον Σοϊγκού και τον Γκερασίμοφ, ότι ο Πούτιν θα αποφάσιζε υπέρ του», έγραψε στο Twitter ο Μάικλ Κόφμαν, ειδικός στον ρωσικό στρατό στο think tank Carnegie Endowment.

«Αντί για αυτό, η ανταρσία μπορεί να τους εξασφάλισε τη συνέχιση της θητείας τους, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως ανίκανοι και είναι ευρέως απεχθείς στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο ίδιος αναλυτής.

Ο Βίκτορ Ζολότοφ, επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος ήταν ο σωματοφύλακας του Πούτιν, φαίνεται να είναι άλλος ένας ωφελημένος, αφού εμφανίστηκε δημοσίως για να πει ότι οι άνδρες του ήταν έτοιμοι να «σταθούν μέχρι θανάτου» για να υπερασπιστούν τη Μόσχα από τη Wagner.

Ο ίδιος μίλησε για την πιθανότητα να προμηθευτεί βαρύ οπλισμό και τανκς για τις δυνάμεις του μετά την ανταρσία.

Άλλος ένας από αυτούς που θεωρούνται νικητές είναι ο Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι είναι στο πλευρό του Πούτιν. Ο ηγέτης των Τσετσένων αύξησε ακόμα περισσότερο το στρατιωτικό του κύρος, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος απευθύνθηκε στις δικές του δυνάμεις για να κατευθυνθούν στο Ροστόφ και να «καταστείλουν την εξέγερση», ενώ τόνισε ότι είχε πει στον Πριγκόζιν ότι δεν πρέπει να βάζει τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες πάνω από «τις ανάγκες της πατρίδας».

Μάλιστα, ο Καντίροφ ανέβασε στο κανάλι του στο Telegram selfie με τον Πούτιν, με την ευκαιρία της μουσουλμανικής εορτής Έιντ αλ-Άντχα.

πηγή: in.gr

Ροή Ειδήσεων

ΠΑΣΟΚ: Ο Κωνσταντινόπουλος ζητά άμεσα εκλογή νέας ηγεσίας, Γερουλάνος και Νίκος Παπανδρέου υπερθεματίζουν, η Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτει

Ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, με επιστολή του προς τα όργανα του κόμματος, για επίσπευση των διαδικασιών εκλογής νέας ηγεσίας ως το τέλος του...

Το τελευταίο αντίο στην Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών τελέστηκε σήμερα η κηδεία της ηθοποιού Δέσποινας Στυλιανοπούλου.   Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή 7/6 σε ηλικία 91 ετών, έπειτα από...

Τραγουδίστρια χώρισε και επίσημα μετά από δέκα χρόνια γάμου- Ήταν δύσκολο,είναι ένας μικρός θάνατος!

Χώρισε και επίσημα μετά από δέκα χρόνια γάμου και απόκτησης ενός παιδιού και το αποκάλυψε στην κάμερα του Happy Day! O λόγος για την τραγουδίστρια, Κρυσταλλία η οποία μίλησε...

Νίκος Παππάς: Η νίκη στις Ευρωεκλογές, το love story με τη Βάλια Χατζηθεοδώρου και η Σλοβάκα απατεώνισσα

Οι Ευρωεκλογές 2024 ολοκληρώθηκαν και 21 Ευρωβουλευτές από την Ελλάδα κατάφεραν να εκλεγούν και να ξεκινήσουν την καριέρα τους στις Βρυξέλλες. O Νίκος Παππάς ήρθε τρίτος...

Σοφία Μουτίδου: Είμαι χρόνια σε αγωγή, παίρνω αντικαταθλιπτικά

Η Σοφία Μουτίδου μίλησε για τα επαγγελματικά της, το ενδιάφερον που δείχνει στον τομέα της ψυχολογίας, το νέο podcast που ετοιμάζει, την ψυχοθεραπεία που κάνει και τη βοήθεια...

Ταχτσίδης: Σπάει τη σιωπή του & μιλά πρώτη φορά για τον οριστικό χωρισμό από τη Ζέτα Θεοδωροπούλου

O  Παναγιώτης Ταχτσίδης χώρισε οριστικά από τη Ζέτα Θεοδωροπούλου και η είδηση έγινε γνωστή όταν το ίδιο το μοντέλο το αποκάλυψε και έκανε αναρτήσεις στο instagram μιλώντας για τρίτο...

Απάντηση Κασσελάκη για το “one man show”: Συμφωνώ απόλυτα με τον Καρτερό, όλοι θα αξιοποιηθούν την επόμενη ημέρα – Το one man show έδωσε...

«Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του κ. Καρτερού για το one man show και γι' αυτό είχαμε ένα ψηφοδέλτιο που επέλεξε η βάση του...