Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

ΑρχικήΣτα ΜανταλάκιαΟι... άθλοι του ευρωβουλευτή Φειδία στην πλατεία Συντάγματος και τα 50ευρα της...

Οι… άθλοι του ευρωβουλευτή Φειδία στην πλατεία Συντάγματος και τα 50ευρα της ντροπής

Τι μπορεί να αγοράσει κανείς με 50 ευρώ; Μισό ακτοπλοϊκό εισιτήριο (βλ. χωρίς επιστροφή) για κάποιο ελληνικό νησί – εννοείται σε θέση καταστρώματος. Ή τα έξοδα του σούπερ μάρκετ μιας εβδομάδας ενός μονομελούς νοικοκυριού.

Ή ίσως σχεδόν ολόκληρο το εισιτήριο για κάποια από τις πολλές συναυλίες που πραγματοποιούνται φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα. Ή δύο αλλαξιές ρούχων από κάποια πολυεθνική αλυσίδα που ράβει τα μοντελάκια της σε κάποια φάμπρικα του υπό ανάπτυξη (τον λες και τρίτο) κόσμου. Με δυο λόγια, δεν είναι πολλά αυτά που μπορεί να αποκτήσει κανείς δαπανώντας 50 ευρώ. Και σίγουρα είναι δυσανάλογα με όσα αποφάσισαν να κάνουν οι θιασώτες του youtuber Αλέξανδρου Κοψιάλη και του Κύπριου συναδέλφου του και εσχάτως ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου προκειμένου να αποκτήσουν ένα «πορτοκαλί», όπως πιθανότατα θα αναφερόταν στο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ η Ντάλια Χατζηαλεξάνδρου από την τηλεοπτική σειρά «Στο παρά πέντε».

Η συνάντηση των δύο αμφιλεγόμενων σοσιαλμιντιακών γιγάντων θα γινόταν ούτως ή άλλως είδηση, ακόμα κι αν δεν μεταχειρίζονταν τους fans τους σαν ινδικά χοιρίδια. Με την απόφασή τους όμως να δημιουργήσουν ένα challenge καταμεσής της πλατείας Συντάγματος και να μοιράζουν για χαρτζιλίκι πενηντάρικα σε περαστικούς που αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν στην αμήχανη, σχεδόν ντροπιαστική πρόκληση στην οποία τους υπέβαλαν, πέτυχαν στο ακέραιο εκείνο που επεδίωκαν. Λίγο ακόμα virality για το ιντερνετικό κονάκι τους, πολλή αμηχανία για όσους το παρακολούθησαν.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε την 1η Ιουλίου στον λογαριασμό του YouTube του Αλέξανδρου Κοψιάλη ξεκίνησε ως συνέντευξη, μέρος της σειράς «Ιδιωτική Κατακραυγή», στην οποία ο λαοφιλέστερος των Ελλήνων influencers συνομιλεί -εννοείται επιδερμικά, στο πόδι και χωρίς αρχή, μέση και τέλος- με περσόνες που αναδύονται στον αφρό της επικαιρότητας. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση η συνέντευξη με τον Φειδία είχε γίνει προτού ψηφιστεί από το 20% του εκλογικού σώματος της Κύπρου, καταλάβει μία από τις έξι έδρες της χώρας του στο Ευρωκοινοβούλιο και προσθέσει μία ακόμα ιδιότητα στο ούτως ή άλλως πλήρες ανδραγαθημάτων βιογραφικό του σημείωμα.

Οι δύο γίγαντες των κοινωνικών δικτύων συναντήθηκαν κάπου στο κέντρο των Αθηνών, μπήκαν στο αυτοκίνητο του Αλέξανδρου Κοψιάλη, ο οποίος ως συνήθως κάθισε στη θέση του οδηγού, και κίνησαν για την πλατεία Συντάγματος με σκοπό μάλλον να αποδείξουν ότι οι Ρωμαίοι ήταν τωόντι πολύ μπροστά από την εποχή τους όταν διασκέδαζαν ρίχνοντας χριστιανούς στα λιοντάρια. Ηταν ξεκάθαρο πως όλα θα πήγαιναν λάθος από την αρχή της συνάντησης.

Ή μάλλον θα πήγαιναν ακριβώς όπως θα ανέμενε κανείς από δύο τύπους που προφανώς νιώθουν πολύ σημαντικοί και πολύ άτρωτοι για να ασχολούνται με επουσιώδεις λεπτομέρειες. Οπως λόγου χάρη με το παρκαρισμένο πάνω στο πεζοδρόμιο αυτοκίνητο του Κοψιάλη ή με τη ζώνη ασφαλείας την οποία λησμόνησε να φορέσει στο πρώτο κομμάτι του βίντεο και καμωνόταν πως τη φοράει στο τελευταίο ή με το γεγονός πως στο ένα χέρι είχε το τιμόνι και στο άλλο το κινητό του τηλέφωνο. Ελα τώρα, ποιος δίνει δεκάρα…

Χυδαία challenges

Για να τιμήσει τον κολοσσό του YouTube που έκανε την τιμή να του παραχωρήσει συνέντευξη, ο Κοψιάλης, ο οποίος παρεμπιπτόντως καθόλου δεν πτοήθηκε και δεν λαβώθηκε από το προ διετίας #cancel του και διατηρεί στο ακέραιο τους ένα εκατομμύριο followers του στο Instagram, αποφάσισε να δώσει ρεσιτάλ χουβαρδοσύνης και ανοιχτοχεριάς. Φορτωμένος με 500 ευρώ ζήτησε από τυχαίους περαστικούς της πλατείας Συντάγματος να εκτελέσουν challenges ως φόρο τιμής στις ανήκουστες προκλήσεις που αναλαμβάνει κατά καιρούς να φέρει σε πέρας ο Κύπριος ευρωβουλευτής – υπενθυμίζεται ότι έχει ζήσει 30 ημέρες καταναλώνοντας μόνο νερό, έχει περάσει πέντε εικοσιτετράωρα θαμμένος κάτω από τη γη παρέα με ένα φίδι και βέβαια έφτασε στο απόγειο της καριέρας του όταν, έπειτα από τρεις μήνες κατασκήνωσης έξω από τα γραφεία της SpaceX, ανάγκασε τον Ελον Μασκ να τον αγκαλιάσει.

Εάν τα πειραματόζωα που βρέθηκαν στον δρόμο των youtubers εκτελούσαν τους άθλους που τους ανέθετε ο Κοψιάλης ως άλλος Ευρυσθέας, θα ανταμείβονταν με 50 ευρώ. Εννοείται ότι το δέλεαρ των χρημάτων συγκέντρωσε πλείστους όσους εθελοντές, οι οποίοι μαζεύτηκαν γύρω από τους youtubers με την ίδια αφοσίωση που είθισται να δείχνουν οι μύγες στις ακαθαρσίες. Τι περιλάμβαναν οι άθλοι του Κοψιάλη; Βουτιά στο σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και μάλιστα εις διπλούν -κάπου στερεύει και η φαντασία του επιδραστικού-, φάγωμα παγωτού περαστικού, φιλί στο στόμα με έναν άγνωστο, χορός μπρος σε πλανόδιο μουσικό, ανταλλαγή πανωφοριού με διαβάτισσα της πλατείας, φάγωμα και φτύσιμο γόπας τσιγάρου και βέβαια αγώνας ταχύτητας στο έρπειν, προφανώς ως τιμή στα χρόνια που ο Φειδίας υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στις δυνάμεις των ΟΥΚ. Ηταν μάλιστα τότε που, όπως εξομολογήθηκε στον Κοψιάλη, πήρε την απόφαση να γίνει δημιουργός βίντεο. Ισως έτσι εξηγούνται πολλά. Ισως και όχι.

Σε κάθε περίπτωση, το θέαμα των δύο άξιων τέκνων της νέας άρχουσας τάξης, εκείνης δηλαδή των κοινωνικών δικτύων, να μοιράζουν χρήματα εξαγοράζοντας σε έναν βαθμό την αξιοπρέπεια ανθρώπων που είτε είχαν ανάγκη τα χρήματα, είτε τους θαυμάζουν τόσο ώστε θα έκαναν τα πάντα γι’ αυτούς, παραμένει αμήχανο και ντροπιαστικό. Βέβαια, όπως λένε και στα χωριά, «it takes two to tango». Κι αν από τον Κοψιάλη μπορεί να περιμένει κανείς τα πάντα, αφού στην τελική youtuber είναι, ό,τι θέλει κάνει, από τον ευρωβουλευτή Φειδία, τον άνθρωπο δηλαδή που υπηρετεί πια θεσμικά την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ουμανιστικό ιδεώδες της, θα ήταν λογικό να αναμένει κάποιος να μη χειρίζεται, μεταχειρίζεται και χρησιμοποιεί ανθρώπους κολλώντας τους (μεταφορικά) χαρτονομίσματα στο κούτελο. Αλλά για σταθείτε… Τι είναι λογικό πια; Την ώρα πάντως που το κοινό του Κοψιάλη απολάμβανε το συναπάντημά του με τον Κύπριο συνάδελφό του, ο τελευταίος μετέδιδε τις εντυπώσεις του από τις Βρυξέλλες μέσω του λογαριασμού του στο TikTok. Τι τον έχει ενθουσιάσει τόσο που αποφάσισε να το μοιραστεί γενναιόδωρα με τους followers τους; Οτι οι ψύκτες εντός του Ευρωκοινοβουλίου δεν βγάζουν μόνο κρύο ή ζεστό, αλλά και ανθρακούχο νερό. Μεγαλείο.

Ισως βέβαια αυτό το βίντεο ήρθε για να επιβεβαιώσει ένα προηγούμενο στο οποίο κατέθετε τις εντυπώσεις του από το πρώτο δεκαήμερό του στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αυτό μιλούσε για τη φλώρικη ατμόσφαιρα που συνάντησε, για τις αγκυλώσεις στη λειτουργία του Κοινοβουλίου που εντόπισε, για τις πυκνές συναντήσεις που είχε και βέβαια για τον γρήγορο τρόπο με τον οποίο μαθαίνει το νέο αντικείμενο εργασίας του.

Σαν σφουγγάρι, λοιπόν, απορροφά κάθε νέα πληροφορία -έτσι άλλωστε πρόκοψε και στο YouTube, στο οποίο ξεκίνησε χωρίς να γνωρίζει πού πάνε τα τέσσερα- και σαν ακούραστο λαγωνικό ανακαλύπτει όσα συμβαίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως έκανε δηλαδή με τους ψύκτες του νερού. Για να μην τον αδικούμε, ο Κύπριος ευρωβουλευτής έχει ήδη ξεκινήσει να συγκροτεί την ομάδα υποστήριξής του στο κοινοβουλευτικό έργο του. Παρουσίασε μάλιστα -πάντα μέσω TikTok- και τον πρώτο του συνεργάτη, τον οποίο σύστησε ως κύριο Λουκάνικο. Αλλος για hot dog; Φαίνεται πάντως ότι το νέο του σπίτι στις Βρυξέλλες είναι μια πρώτης τάξεως παιδική χαρά, ένα νέο, ανεξάντλητο ακόμα σκηνικό για τα βίντεό του. Στο τελευταίο μάλιστα από αυτά προαναγγέλλει κι ένα δημοψήφισμα προς τους 200.000 followers του στο κοινωνικό δίκτυο. Αφού δεν κατάφερε να δημιουργήσει και να τεθεί επικεφαλής ο ίδιος μιας ευρωομάδας βουλευτών, θα αφήσει εκείνους να αποφασίσουν αν θα πορευτεί στην Ευρωβουλή ως ανεξάρτητος ή θα ενταχθεί σε κάποια από τις υπάρχουσες ομάδες. Πόσο πιο αντιπροσωπευτική δημοκρατία του καναπέ θέλετε πια;

Για να περάσει το κατώφλι του Ευρωκοινοβουλίου χρειάστηκαν πέντε χρόνια, απειράριθμα βίντεο στα οποία υποβάλλει τον εαυτό του σε κάθε λογής σαχλαμάρα (από το να τρέξει ημιμαραθώνιο ξυπόλητος μέχρι να περάσει έναν μήνα φορώντας ένα headset εικονικής πραγματικότητας) και βέβαια η απόκτηση 2,63 εκατομμυρίων συνδρομητών στο (αγγλόφωνο) κανάλι του στο YouTube. Φέτος, στις 22 Ιανουαρίου, ο influencer που δήλωσε πως ποτέ δεν είχε ψηφίσει στη ζωή του αποφάσισε να κατέλθει ο ίδιος στον πολιτικό στίβο και να βρει μια πρώτης τάξεως αφορμή για να περάσει για πρώτη φορά πίσω από το παραβάν. Την ανακοίνωση μάλιστα έκανε στην εκπομπή της Χριστιάνας Αριστοτέλους (βλ. κυπριακό ισοδύναμο της Ελένης Μενεγάκη) με μια ασυνήθιστη για πολλούς, αλλά συνεπή στην ατάκτως ερριμμένη φιλοσοφία του εξάρτυση. Ο Φειδίας έβαλε μπροστά για την Ευρωβουλή ντυμένος με κοστούμι και (λυμένη) γραβάτα από τη μέση και πάνω και εσώρουχο από κάτω. Οπως έλεγε τότε, είχε βαρεθεί τους πολιτικούς που δεν είχαν να προβάλουν τίποτε άλλο παρά μόνο τον εαυτό τους. Προφανώς θεώρησε (τελικά δικαίως) πως ο ίδιος μπορούσε να το κάνει καλύτερα για τον δικό του (εαυτό).

Δαγκωτό από τους followers

Στα πέντε χρόνια που μεγαλούργησε στα κοινωνικά δίκτυα, στα οποία την παρουσία του θα συνεχίσει παράλληλα με το ευρωβουλευτιλίκι (τι; Μόνο ο Χάρης Δούκας μπορεί να είναι και δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;), κατάφερε να κερδίσει, όπως είπε και στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Κοψιάλη, περί το 1 εκατ. ευρώ. Μία από τις κορυφαίες για τον ίδιο στιγμές του ήταν όταν συμμετείχε σε βίντεο του youtuber-προτύπου του, του Αμερικανού MrBeast. Η συνεργασία τους του απέφερε μια εκτυφλωτικά πράσινη Lamborghini, πάνω στην οποία ακουμπούσε το χέρι του για 71 ώρες.

Ο Φειδίας κατάφερε να κερδίσει τους 49 αντιπάλους του και να φύγει με ένα supercar, το οποίο αργότερα πούλησε αντί 240.000 ευρώ. Φυσικά, αρωγό του στην ακαταπόνητη προσπάθεια να επιδεικνύει τον εαυτό του και να φλεξάρει την επιτυχία του σε πράγματα που δεν έχουν κανένα νόημα και καμία λογική, όπως το να ζήσει σε ένα αεροδρόμιο για μία εβδομάδα, είχε πάντα τον ιερέα πατέρα του, τη μητέρα του και τα πέντε αδέλφια του. Οι τελευταίοι νουνεχείς του κόσμου αυτού ίσως κάπου βαθιά μέσα τους πιστεύουν πως ο Φειδίας, ο οποίος για τη γενιά Z είναι σίγουρα πιο γνωστός και λαοπρόβλητος από τον συνονόματό του γλύπτη της αρχαιότητας, αφού, σύμφωνα με τα κυπριακά exit polls, άντλησε ψήφους σε ποσοστό 40% από τους πολίτες ηλικίας 18-24 ετών, είναι ο ίδιος ένα πείραμα προκειμένου κάποιοι να διαπιστώσουν σε τι βάθος έχει φτάσει πια το τέλος του ορθολογισμού.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Φειδίας υπάρχει, ζει ανάμεσά μας και στις 16 Ιουλίου θα αναλάβει καθήκοντα ως ένας από τους 720 του εκλεγμένου κοινοβουλευτικού σώματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μ’ έναν πόνο.

Πηγή:protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Ποια είναι η… τσιγκούνα βουλευτίνα με τα… ταξί

Ποια είναι η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ που, όταν την προσκαλούν σε κανάλια, ζητάει πάντοτε ταξί από την παραγωγή των εκποµπών και δεν χρησιµοποιεί ποτέ το δικό...

Διαζύγιο της Παθέκα από τον Παπασταύρου έπειτα από 21 χρόνια

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Σοφίας Παθέκα και του Λεωνίδα Παπασταύρου έπειτα από 21 ολόκληρα χρόνια. η esresso», η δημοφιλής γυμνάστρια και ο γνωστός θωρακοχειρουργός έχουν μπει πια σε τροχιά διαζυγίου, το οποίο δεν...

Η δημοσκόπηση Φαναρά που έκανε την Διαμαντοπούλου να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Καθοριστικό ρόλο στο να αποφασίσει να θέσει τελικά υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η Άννα Διαμαντοπούλου φαίνεται ότι έπαιξαν τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis...

Στο νοσοκομείο ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης μετά από επίθεση σκύλου: «Άρχισα να φωνάζω και κρύφτηκα»

Με πληγές στην κοιλιά και στα χέρια, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο ηθοποιός Σπύρος Χατζηαγγελάκης, καθώς σήμερα το πρωί (16.07.2024) του επιτέθηκε ένας άγριος σκύλος. Ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης,...

Κάρυστος: Ο σύζυγος της ηθοποιού διαψεύδει το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας

ΟΑνδρέας Κομπόσης, που σύμφωνα με δημοσιεύματα ξυλοκοπήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τη σύζυγό του Φαίη Ζαφειράκου διαψεύδει κάθε είδηση που σχετίζεται με ξυλοδαρμό μέσω ανάρτησής...

Στη φυλακή παραμένει ο Απόστολος Λύτρας

Στη φυλακή παραμένει ο Απόστολος Λύτρας έπειτα από βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου που απέρριψε κατά πλειοψηφία το αίτημα του για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης που του έχει επιβληθεί...

Νέα κόντρα για τη… συγγνώμη Κασσελακη στην Συρεγγέλα για τον Πολάκη – Το τηλεφώνημα, οι διαρροές και ο… Κυριαζίδης

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Μαρία Συρεγγέλα, προκειμένου να της ζητήσει συγγνώμη για το επεισόδιο με τη φραστική επίθεση του Παύλου Πολάκη, εναντίον της. Σύμφωνα με...